Fråga vapensmeden

Skicka in dina frågor till vapensmeden så publicerar vi dem här på vår hemsida (nyaste inläggen visas längst ner) samt i jaktmagasinet Trapper.

Om det är möjligt  skicka gärna ett foto av vapnet samt stämplar, så är det lättare för Thomas att svara på era frågor, samt  intressantare för läsarna. Det är även lättare att få korrekta svar  på era frågor med ett foto.

Skicka email till kenneth.karp@trapper.fi
eller med vanlig post till
Trapper Finland Ab,
Kalvholmsvägen 117 B
65730 Jungsund

Fråga:

Jag har en Sauer&Shul drilling (tillverkad i mars 1981) som en lokal vapensmed “förstört”. Han hade med andra ord  inte lämpliga verktyg att öppna skruvarna med. Är det möjligt att beställa eller skaffa prydliga orginalskruvar eller motsvarande för att ersätta de skadade?

Svar:

Shul drillingar från 80-talet är handgjorda. Skruvarnas och låsramens graveringar har gjorts som ett sista arbetsskede innan härdningen. Varje del är alltså graverad för hand, och färdigt graverade skruvar finns inte att få. Råskruvar kan beställas från Tyskland från Merkels fabrik. En vapensmed ska då passa in skruvarna och därefter kan de graveras. Jag kan beställa skruvarna och passa in dem och de kan sedan graveras i Finland. Arbetet som helhet blir inte billigt.

Fråga:

Jag har en Sauer & Sohn drilling med kaliber 6,5 x 57R. Går det att göra om den så att den får en annan kaliber än 57R, då det finns ett rätt litet utbud av denna patron?

Svar:

Kaliber 6,5 x 57R är mycket allmän i Mellaneuropa. Tyska RWS Blaser och tjeckiska Sellier & Bellot tillverkar patroner till den. I Finland är det lätt att få tag på patroner, och jag tror det är så också i Sverige. Det lönar sig att fråga och beställa av importören. Naturligtvis kan man också ändra kalibern. Det enda möjliga alternativet är 6,5 x 65R. Den är dock mycket ovanlig och till den är det verkligen svårt att få tag på patroner. Jag rekommenderar ingen ändring av kalibern.


Fråga:

Finns det uppgifter om varifrån man kan hitta delar till avfyrningsmekanismen till Sauer Suhl 12/70 hagelgevär?

Svar:

Hagelgeväret i fråga är en Simson 85 E och den tillverkades av VEB Ernst Thälmann Werke i DDR. Fabriken gick i konkurs i början på 1990-talet och återuppstod år 1992 under namnet Merkel Jagd- und Sportwaffen. Hagelgeväret är tillverkat på 1980-talet och därför finns reservdelar knappast mera att få, efter så många förändringar. Jag rekommenderar att ni vänder er till Ikaalisten käsi- ja taideoppilaitos. De har en vapensmedslinje, som förmånligt kan framställa de delar ni behöver.

Fråga:

Hej!
Är mitt vapen nitro eller svartkrut? Det är ett hagelgevär toz-63 med stämpel n/ 40k(H) 700ATM(Y) 16/70 bym (serienummer HN 23457). Vapnet är försett med hane. Tacksam för svar.

Svar:

Såvitt jag vet är TOZ 63 inte ett svartkrutsvapen. Det lönar sig ändå att fråga TOZs representant som är Hjorth på tel: 03-234 4300.


Fråga:

Hej!
Jag skulle vilja veta hurdana vapenlagar man hade på 1920-talet och var nånstans i världen fick man bära vapen öppet på allmänna platser (t.ex. USA). Jag är speciellt intresserad av lagar i Nordafrika, Mellanöstern och Mellersta Asien som tillät vapen på allmänna platser i början av 1900-talet.

Svar:

Tyvärr känner jag inte till vapenlagar under början av 1900-talet. Jag rekommenderar att du frågar representanter för dåtida kolonialmakter. T.ex. Nordafrika representerades då av Frankrike. Franska ambassaden kunde kanske skaffa fram uppgifter om tidigare vapenlagar.

Fråga:

Hej! Jag skulle behöva en kula för åteljakt, och har läst i svenska jakttidningar att det används en så kallad ”varmintkula”. Efter mycket sökande så har jag inte hittat en sådan här kula i Finland. Varmintkulan lär skall ”svamppa opp sig” mycket snabbt och vara rikoschettfri. Var skall jag hitta en liknande kula till kalibern 6,5×55, och vad kallas de i Finland?

Svar:

Hantaurus i Helsingfors (tel. 09-692 6669) är representant för amerikanska Sierra kulor i Finland. Sierra tillverkar lätta 85 g kulor i kaliber 6,5 mm. Kulan heter HP varmint.


Fråga:

Hej! Jag har ett Baikal IJ-27 hagelgevär och bara av intresse skulle det vara roligt att veta när det har tillverkats. Hittade inga andra ”serienummer” eller annan info än ”m05622” i pipan och nedre delen av stocken. Kan man på basis av dessa uppgifter säga när vapnet tillverkats?

Svar:

Baikals importör Firma Hjorth Oy kan berätta att Baikal IJ 27 importerades år 2005.

Fråga:

Efter några timmars letande på nätet utan resultat står mitt hopp till er. Jag har en Sauer & Sohn drilling i kal 12/6,5*57R med tillverkningsnr 470523.
Skulle gärna vilja veta modellbeteckning och tillverkningsår. Hoppas att ni kan hjälpa mig.
Mvh Owe

Svar:

Du har en Sauer Drilling Cal. 12-70 / 6,5 x 57 R. Om vapnet är tillverkat i Västtyskland är det en Sauer 3000. Pipan är då märkt Original Sauer & Sohn, Eck­ernförde.  Om vapnet är tillverkat i Östtyskland är det fråga om Modell 30 eller 32 och pipan är ofta märkt Vorm. Sauer Suhl (tidigare Sauer Suhl).
Tillverkningsår: Under patronkammaren finns olika stämplar. Om vapnet är tillverkat t.ex. i juli 1987 är kammaren försedd med stämpeln 787.


Fråga:

Har funderat på att skaffa en 250 grains Woodleigh kula till min 8×57:a och undrar om du har ladd-data eller vet var man kan få fram ladd-data till den? Helst med Vihtavuoris krut.
Tack på förhand!

Svar:

Jag har ingen laddningsinstruktion för 250 gr. kula. Jag tror inte att en sådan instruktion finns, för räffelstigningen och övergångskonen för 8 x 57 S är planerad för 10-14,2 g kula. Om du ändå vill pröva en så tung kula föreslår jag startladdningen 2,6 g N 150, på eget ansvar. Det finns en Cal. 316 WR (8 x 60, räffelstigning 203 mm) och i den patronen används 250 gr. kula och rekommenderad laddning är 3,2 g N150.

Fråga:

Köpte en lätt drilling kal  16-70 / 6,5 x 57 R från Tyskland. Tanken var att använda lätta helmantlade kulor, för fågeljakt. Men märkte att lätta kulor hade dålig träffbild. Kan jag använda Lapuas 9,3 gr?

Svar:

I de gamla Tyska gevären var det vanligt med lång hög kulbana. Därav problemet med varierande träffbild. Lapuas 9,3 helmantlad kula är framtagen för 6,5 x 55 vars kuldiameter är 6,75 mm Tyska  6,5 x 55 R kulas diameter är bara 6,70. Så om du använder Lapua 9,3 kula, måste krut mängden vara mindre, annars stiger gastrycket i patronen för högt.
Alltså rekommenderar jag att INTE använda Lapua 9,3 helmantel.


Fråga:

Hej! Jag äger en gammal Sauer & Sohn drilling i kaliber 2x 16/70 och 7x57R. Vilka typer av patroner rekommenderar du för detta vapen? Hur får jag reda på vapnets ålder? Tredje frågan gäller kikarbyte, jag har planerat att köpa en ny kikare till vapnet för jag gillar inte riktigt det tyska stolpkorn som följde med, utan skulle hellre förse vapnet med ett finare hårkors för fågeljakt. Känner du till vem i Finland som gör sådana ändringar och var man kunde få tag i snabbfästen?
Hälsningar Fågeljägaren

Svar:

Bästa Fågeljägare,
Lämpliga laddningar i hagelgevärspatroner är 30-32 gram. En kulpipa skjuter i allmänhet bra om man använder 9-11,2 g tunga kulor. Om vapnet har ett gammalt hakfäste och en lite kikare är det lätt att montera ett nytt vridfäste och en ny kikare. Jag utför själv sådana arbeten. Jag förmedlar också kikare. Du kan ringa mig så kan vi diskutera olika alternativ.
Vapnets ålder: Under patronkammaren finns olika stämplar och nummer: Till exempel 373 betyder mars år 1973 och 1081 betyder oktober år 1981.

Fråga:

Jag har en enpipig Baikal 12/76 som jag ofta använder till jakt av kråkor och skator. Det är en bra och oöm bössa, men den har ett fel. Trångborrningen är full eller ännu mer och den skulle behöva öppnas. Kan man göra det själv utan att förstöra svärmens träffbild? Hur och med vilket verktyg? Naturligtvis vet jag att bästa resultat kan en vapensmed fixa. Vad skulle det kosta ungefär?
mvh ”Kråkjägarn”

Svar:

Bästa ”Kråkjägare”

Pipans trångborrning går inte att ändra om pipans insida är hårdförkrommad. Vanligen kostar en borrning ca 80-150 € beroende på arbetsmängden. Verktygen som behövs för att kunna utföra en sådan operation kostar flera hundra euro, så det lönar sig nog att anlita en vapensmed.

Skjuter du annars med 12-76 eller 12-70 patroner? Ofta är magnumladdningens bild dålig för att laddningen är hård och gastrycket högt. Normala 32-36 g laddningar gör ofta bättre bilder än hårda magnumladdningar. Förrän man ändrar borrningen lönar det sig att prova skjuta med olika sorters patroner och laddningar.


Fråga:

Jag har lite funderat på att gå in på en yrkesbana som vapensmed och undrar vart jag skall vända mig? Jag skulle vilja veta var det finns en sådan utbildning och hur länge den tar.
mvh Erik

Svar:

Bästa Erik

I Finland kan man studera till vapensmed vid Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos. Utbildningen räcker 2,5-3 år. Ta kontakt med Jorma Lähteenmäki 044 7554506 och gå in och bekanta dig med läroverkets hemsida www.lpkky.fi/ikata. I armén kan man också studera till vapensmed. Men utbildningen ger inte kanske så stor nytta eftersom Sako 62 och Merkel Drillings utlösningsmekanismer skiljer sig från varann som natt och dag.

Själv har jag studerat till vapensmed i Tyskland hos J.P. Sauer & Sohn i Eckenföhrden. Utbildningen tog 3,5 år. De som vill inom branschen i Tyskland måste först hitta en vapen-smedsmästare som de blir lärlingar hos. Mästaren betalar lärlingen lön och studierna fungerar som lärovtal i yrkesskola, vars studieämne också är tyska, engelska och matematik. Det är inte alltid lätt att hitta en mästare att studera hos. I Suhl finns också en känd vapensmedsskola, men där krävs det också först ett läroavtal och en arbetsgivare.

Fråga:

Jag har ett gammalt hagelgevär från 1930-talet i kaliber 12/65. Är det möjligt att borra patronläget längre så att jag kan skjuta 12/70-patroner?

Svar:

En 12/70-patron får plats i ett 12/65-patronläge, men vid skott finns det inte tillräckligt med plats för hylsan att öppna sig. Trycket vid övergångskonen kan då bli farligt stort.

De här vapnen är också ursprungligen lätta, typiskt kring 3 kg. Också om man förlänger patronläget skall man inte skjuta annat än lätta laddningar med vapnet, och på inga villkor minimagnumpatroner eller liknande. En gammal tumregel som fortfarande gäller är att hagelladdningen bör väga högst en hundradedel av vapnets vikt, i det här fallet alltså 28-30 gram.

Även om vapnets ägare själv skulle komma ihåg att använda bara tillräckligt milda patroner i sitt uppborrade vapen, kan det hända att någon som kanske lånar eller säg ärver vapnet inte vet att göra det, eller inser riskens allvar. Därför är det bäst att inte förlänga patronläget. Många tillverkare erbjuder idag patroner vars totallängd före skott är 67,50 mm. En sådan patron ryms att öppna sig också i ett 12/65-vapen. När du därtill använder bara lämpliga laddningar kan ditt traditionsvapen tjäna dig i praktisk jakt.

Med beaktande av vapnets ålder rekommenderar jag att du låter en vapensmed gå igenom ditt vapen och utföra eventuella behövliga reparationer. På samma gång kan han kontrollera den faktiska längden på patronläget.


v

Fråga:

Jeg har netop købt en ældre Merkel drilling fra 1972 i kaliber

16/6.5x57R. Formentlig en model 32. Mit spørgsmål er hvilken kuglevægt går bedst i riflen – tunge eller lette kugler?

Jeg har skrevet til Merkel i Tyskland og de siger at riffelstigningen er 200mm dvs. 1:8? Stemmer det?

Er det en model 32? Den har ikke svensk omskifter, men sidesikring og kugle/haglvælger på kolbehals – akkurat som sikring på vanlig hagler?

Svar:

Din drilling är en mod 32 och det stämmer att det inte är den svenska versionen du köpt den gjordes endast i kaliber 12. Räffelstigningen 1:8 som du fått från Merkel är högst rimlig och innebär att du kommer att kunna använda 10,1 grams kulor om du vill. Kolla dock upp friflykten innan för att vara säker. Om jag skall spekulera kommer kulor runt 9-10,1 gram att gå bäst i ditt vapen, men det brukar fungera att skjuta lättare kulor, även om man har en räffelstigning som är avsedd för tyngre kulor. Färdigladdad ammunition finns endast upp till kulvikt på 9,1 gram (RWS) mig veterligt.

v

Fråga:

Jag har fått varierande uppgifter från handlare som säger dels att det inte är några som helst problem att skjuta 40g 12/70 magnumladdningar i ett förkrigsvapen med 12/65 patronläge, till att man inte under några omständigheter ska skjuta annat än filtförladdade 28g 12/65 laddningar i ett sådant vapen.

Att den första försäljaren är helt ute och cyklar är ju solklart, men går det generellt att med bibehållen säkerhet & livslängd på vapnet att skjuta 28-32g rull-, och stjärnstukade patroner av 67-67,5mm längd i ett 65mm patronläge med trång övergångskona och stegvist dragna pipor?

Anledningen till frågan är att det är oerhört svårt att hitta vettig ammunition i 12/65 medan det i 12/67 helt plötsligt finns en uppsjö med ammunition att välja bland, till och med den lokale handlaren har en låda på lager.

Vapnet ifråga är en FN hammerless från 1918-28 som är provtryckt till 900 bar. Övergångskonans längd är ca 5mm utifrån vad jag kunnat mäta mig till.

Att skjuta 12/67,5 patroner där det på asken står att de är avsedda för 12/65 kammare är inga problem. Det eventuella problem som uppstår är när det inte står på asken att patronerna är avsedda för 12/65 utan bara 12/67. Teoretiskt borde det gå, men sliter det onödigt på vapnet?

Svar:

Du är helt rätt ute handlaren som säger att du kan skjuta 40gram 12/70 i ett 12/65 patronläge har nog ingen större koll!.Att mäta övergångskonan är vanskligt vill man veta säkert så får man gjuta av den. 12/67,5 som är rullstukade kan du utan problem använd de blir inte längre än stjärnstukade 12/65 när de är skjutna. Gamebore tillverkar 12/65 patroner med filtförladdning vet inte om någon tar in dessa i Finland annars gör även Selleri & Belliot 12/65.

http://www.gamebore.com/products/13/12g-pure-gold-paper

http://www.gamebore.com/products/13/12g-pure-gold-paper


v

Fråga:

Jag har en dubbelpipig mynningsladdare som jag tror är sen före 1890 och då ska vara licensfri. Kan du hjälpa mig datera den? Det finns en del stämplar och nummer på undersidan av pipan. I en ring finns bokstäverna E L G. Nr. VC 17982 och 16,4. Det finns även en stämpel som liknar uggleögon. Det finns flera märken som är svår att beskriva. På undersidan av kolven ser det ut som ett vildsvinshuvud.

Svar:

Det är inte mycket att gå på från texten. I tillverkningsnumret brukar i många fall de 2 sista siffrorna vara årtalet. Så i detta fall, alltså 1882. 16,4 är troligtvis det nominella måttet på piporna så hagel kaliber 16 bör det vara. Jag tror den är tysktillverkad Belgarna var snålare med stämplar. Bilder hade hjälpt, men detta är vad jag tror.