Stekt andbröst/fasanbröst
600 gr andbröst/fasanbröst
fett till stekning
2 morötter
1 stor lök
1-2 msk soya
1 liten kvist rosmarin
salt och svartpeppar
vatten
Till såsen:
2 dl buljong
2-3 msk vetemjöl
1 msk smör
1 dl grädde
ev. 2 msk madeira
viltfond
salt och peppar
Låt bröstfilérna sitta kvar på bröstbenet. Bryn hela bröstet i stekpanna eller gryta. Krydda och salta, lägg i morötter, lök, soya och rosmarin.
Häll på vatten, så det knappt täcker bröst bitarna. Låt puttra på svag värme, under lock ca. 30 minuter. (Beror på bröstens storlek.)
Tag upp bröstbitarna och håll dem varma. Sila buljongen och utgå från den då du gör såsen.
Smält fett i stekpanna, tillsätt mjölet och späd med buljongen. Krydda med madeira och viltfond, kolla sältan. Späd med en skvätt grädde. Låt såsen koka en stund.
Medan skär du loss bröstfilérna från bröstbenet. Skiva filérna i 4-5 skivor och lägg upp på fat, tillsammans med kokta grönsaker.
Häll upp såsen och servera med vanlig kokt potatis.
//Björn Helsing (från kursen ”Vilt i Vörå”)