Vintips

Fonte do Beco
005393
Portugal (Peninsula de Setubal) • 8,96€

 

Beringer Clear Lake Zinfandfel
459707
Kalifornien (Nort Coast)  • 17,50€

Stekt fågel

Du behöver:
En bra gjutjärnsgryta eller så kan man steka bitarna i en stekpanna av gjutjärn och sen flytta över till en kastrull.

Ingredienser:
• tjäder, orre eller sjöfågel
• aromat
• salt
• svartpeppar
• 2 st gula lökar
• 1 st rödlök
• 1 st schalottenlök
• en bit purjolök
• ”riktigt” smör
• vatten
• ca. 2 dl ”riktig” grädde
• maizenamjöl

Gör så här:
Stycka fågeln i bröstbitar, lår och nacke. Strö aromat och svartpeppar på bitarna. Värm gjutjärnsgrytan och låt en ordentlig smörklick smälta. Sätt köttet i grytan och bryn det på ganska stark värme. Sänk värmen och tillsätt de olika löksorterna. Löken skall inte brynas utan puttra lätt i smöret tillsammans med köttet. Om det börjar verka torrt så tillsätt mera smör och späd med lite vatten.

När köttet känns mört tag upp det och linda in det i folie. Sila såsen och tillsätt grädden och maizenamjölet. Låt koka till passlig tjocklek. Smaka av med salt och svartpeppar (kan även avsmakas med rosépeppar om man tycker om det). Skär upp köttet i skivor.

Servera med: Råstekt potatis eller potatismos, varma rotsaker, lingonsylt eller gelé och ett gott rödvin som pricken över i:et!