Vintips

Luigi Bosca Cabernet Sauvignon Reserva
430377
Argentina (Mendoza) • 13,99€

Helstekt oxfilé

Ingredienser
• 1 hel oxfilé 1,5-1,8 kg.

Marinad
• 3 msk brunt farinsocker
• 2 msk söt chilisås
• 2 msk teriyakisås
• 2 msk vatten
• 2-3 krossade vitlöksklyftor
• Tabasco – smaka av

I köket
Skär bort senor och fett på filén. Blanda  ihop alla ingredienser till marinaden och lägg ner filén i en påse eller folieform med marinaden i. Låt filén dra tilltäckt i ungefär  1-2 timmar i kylskåpet.

Vid grillen
Bryn filén på ett smort galler i 2-3 minuter på alla sidor över direkt värme. Eftersom marinaden är sockerhaltig får filén väldigt fort färg. Stanna vid grillen under hela bryningen. När filén har den önskade färgen flyttas den till den indirekta sidan av grillan där den grillas färdig i 20-25 minuter beroende av hur genomstekt du önskar filén ska vara. Pensla filén med marinad ett par gånger under grillningen medans du förbereder tillbehör som du gärna vill servera tillsammans med filén. Låt filén vila i ungefär 10-15 minuter innan du skär ut den och serverar.