Rådjurskött, hjortkött
Rådjurs-/hjortkött är något av det bästa kött som finns. Förr fick bara kungligheter och hovfolk äga och jaga hjort. Det är magert, med lätt viltsmak.
Vilken del till vad?
• Hals, bog, högrev – Som stek, grytbitar, mald som färs.
• Stek/ländstycke – Helstekt t.ex. som tjälknöl, eller stekt skivad.
• Bringa – Kokt med el. utan ben, som grytbitar el. färs. Lämplig t.ex. som sjömansbiff. God saltad+rökt.
• Sadeln – Helstekt, utskuren som biff el. medaljong.
• Lägg – Som gryytbitar, eller som osso bucco.
• Filén – Helstekt, eller stekt i bitar.
• Kollapen – Grytbitar, rulader.
Hjort- och rådjurskött passar väl till att rökas.
Råddjursrygg
Ingredienser (7 portioner)
• 1 rådjursrygg
• 20-30 hela kryddpepparkorn
• 2 stora gula lökar
• 1-2 dl grädde
• 3-4 msk salt (enligt smak)
• 3-4 msk vetemjöl
Stycka rådjurets rygg mellan varje alt. Vartannat revben. Bryn bitarna ochsalta väl. Sätt bitarna i en gjutjärnsgryta. Skölj ur pannan med vatten och häll i grytan skyn. Tillsätt klyftad lök och hela kryddpepparkorn. Låt koka tills köttet släpper benen ca 2 timmar. Ta upp köttet och bena ur det. Sila spadet . Tillsätt mjöl och grädde och vispa ner det och låt koka upp till en sås. Tips! Köttet är bättre om det är mera saltat än för litet.
Smörkokta morötter
• 200 gr morötter
• • 1 tsk salt
50 gr smör
Koka morötter i vatten tills de är mjuka. Slå bort vattnet och tillsätt smöret. Vänd morötterna i smöret – klart!
Serveras med potatismos och lingonsylt.
Havtornskräm med vaniljglass
• 1 l vatten
• 2 dl havtornssaft (outspädd)
• l dl socker
• 3-4 msk potatismjöl
Koka vatten och havtornssaft tillsammans med sockret. Skumma bort ev orenheter och skum. Blanda lite vatten och potatismjöl i en kopp och blanda i kastrullen. Låt koka upp – är det ej tillräckliglt tjockt så tillsätt mera potatismjöl (utblandat i lite vatten). Slå upp i efterrättsskålar och dekorera med t.ex. färska havtornsbär. Tillsätt en vaniljglassboll. Njut.