Vintips

Hewitson Baby Bush Mourvèdre
586067
Australien ( Barossa Valley) • 14,84 €

 

Cameleon Cabernet Sauvignon
487307
Argentina (Mendoza)  • 8,98 €

Viltfilé med råriven potatis­kaka och rödvinssås

2 pers.
• Ca 400 g renstek, renfilé eller annat fint viltkött
• trattkantareller (motsvarande ca en mugg förvällda)
• 4-6 skalade potatisar
• 2 schalottenlökar, hackade
• 4 dl rött vin
• smör
• 1 dl matolja
• 2 dl viltbuljong
• 1 msk ljus maizenaredning
• salt och peppar

Dela steken i två stora bitar, pensla köttet med olja och låt dem sedan ligga framme så de blir rumstempererade.

Kött – Grilla köttet på en varm grill eller i en grillpanna i ett par minuter tills de får ett fint mönster på båda sidor. Sätt i en grilltermomenter i mitten av en köttbit och placera i ugnen på 125 graders värme. Stek tills termometern visar 58-63 grader (beroende på hur blodigt du vill ha köttet).

Potatis – Riv den skalade potatisen, salta, peppra och rör om det hela. Stek därefter potatisblandningen som kakor i smör och olja tills de känns mjuka och får en gyllenbrun färg.

Sås – Fräs hälften av löken i olja och häll i 4 dl rödvin och buljongen. Koka ihop i tio minuter och red av med maizena sås redning (eller vanligt majsmjöl utrört i lite vatten).

Svamp – Fräs svampen i smör (använder du färsk svamp skall svampen fräsa tills all vätska dunstat bort), krydda med salt, peppar och finhackad lök.

Vrid några varv med salt och peppar på köttet, lägg upp på fat med potatiskakorna, sås och garnera med svampfräset.