Helstekt rådjurssadel

Ingredienser
• 1,5 kg rådjurssadel, färsk eller tinad
• 1,5 tsk salt
• 0,5 tsk mald vitpeppar

TILL SÅS: 

• 3 msk smör
• 2 msk mjöl
• 4 dl steksky från rådjurssadeln
• 3 dl grädde
• Salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa sadeln dvs skär bort ev. hinnor och senor. Gnid in rådjurssadeln med salt och peppar. Lägg rådjurssadeln i en långpanna eller ugnsform med köttdelen upp. Stick in en stektermometer längs med benet i köttet. Stek rådjurssadeln i ca 1 timme och 15 minuter i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur på 70 grader (svagt rosa) eller 75 grader (genomstekt). Ta ut rådjurssadeln, lägg in i folie och låt stå en kvart. Gör under tiden såsen: Värm 4 dl vatten i en panna och häll det i ugnsformen där rådjurssadeln stek samt vispa ur till en steksky. Smält smör i en såskastrull och tillsätt mjölet. Rör ihop och låt bli lätt brynt någon minut. Vispa sedan i stekskyn under omrörning och sedan grädden. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Servera rådjurssadeln med potatis, sås, grönsaker och gelé.