Vinhörnan
TRIBUTE GRENACHE
436707
Australien (South Australia) • 9,98 €
PETALOS
460497
Spanien (Kastilien-leon) • 14,99 €
Älggryta med rödvin
Ingredienser (8 portioner)
Marinad till 800 gram älgkött (överkurs):
• 2 dl rödvin
• 0,5 tsk timjan
• 4 grovkrossade pepparkorn
• 2 lagerblad
• 2 grovhackade vitlöksklyftor
• 800 g grytbitar av älg (gärna marinat)
• 6 msk olivolja
• 1 morot
• 1 gul lök
• 1 purjolök (eller en till gul lök)
• 2 klyftor vitlök
• 0,5 dl tomatpuré
• 0,5 tsk kanel
• 0,5 tsk timjan
• 2 lagerblad
• 5 dl rött vin
• Salt och vitpeppar
• cirka 1-2 msk maizena
• 0,5 dl vatten
Extra tillbehör: ca 20 små steklökar, 200 g rimmat fläsk,
250 g svamp som champinjoner eller kantareller
Tillredning:
1. Marinera köttet i en påse i kylen 1-3 dagar innan om du önskar.
2. Häll av marinaden och spara den.
3. Skala och hacka morot, purjolök, lök och vitlök.
4. Värm en stor stekgryta, gärna gjutjärn. Bryn köttet runt om i olivolja i 5 minuter.
5. Tillsätt morot och lök samt tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut under omrörning.
6. Häll sedan på rödvinet och ev. marinad och låt rödvinet koka in i älgköttet några minuter innan du spär med vatten så att det täcker köttet.
7. Koka älggrytan med rödvin (gärna övertäckt med lock) på medelvärme i en timme. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du älggrytan längre.
8. Red älggrytan: rör ut maizenamjöl i kallt vatten och tillsätt det under omrörning. Koka upp älggrytan.
9. Smaka av älggrytan med salt, vitpeppar samt eventuellt lite socker, gele och soja och servera älggrytan med tillbehören.
10. Nu är grunden till grytan klar och grytan kan serveras om man önskar. Eller så lyxar man till det och tillsätter extra ingredienser (se nedan).
11. Extra garnering och tillbehör till lyxig älggryta: Rensa, skala samt halvera de små lökarna, skär fläsket i tärningar och rensa samt skär svampen i grova bitar.
12. Stek fläsket och löken i en stor stekpanna på medelvärme och sedan på svag värme i ca 15 minuter så att löken mjuknar. Tillsätt svampen och stek några minuter till. Tillsätt fläsk, lök och svampblandningen till älggrytan när köttet är mört och blanda runt, koka upp.
13. Tillbehör till älggryta: kokt potatis, kokt pressad potatis; potatismos ev. kokt med hälften palsternacka; ugnstekta potatisar; råris, eller efter smak.
14. Ät och njut!