Vintips

LURTON TIERRA DE LUNA TORRONTÈS
572417
Argentina  • 7,98 €

 

JACKSON ESTATE SAUVIGNON BLANC
586067
Nya Zeeland  • 14,48 €

SIKTARTAR MED SKÄRGÅRDSBRÖD

Ingredienser  (6 pers)
• 500 g gravad sik
• 1 st lök
• dill
• 2 dl grädde
• 1 st röd lök

Hacka siken, löken, dillen (lämna lite till garnering)
Vispa grädden till skum. Blanda samman alla ingredienser. Smaka av om det behövs mera salt och peppar.
Lägg en skiva bröd på tallriken och täck med siktartaren. Garnera med rödlök och dillkvist.

 

SKÄRGÅRDSBRÖD

• 1 l piimä/surmjölk
• 75 g jäst
• 1.5 msk salt
• 3 dl sirap
• 3 dl vetekli
• 3 dl kaljamalt
• ca 10 dl vetemjöl
• 3 dl rågmjöl

Värm surmjölken till 20-25 grader. Sätt jäst och salt i en deg skål och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt surmjölken och resten av ingredienserna. Rör om och blanda sist i mjölet. Låt jäsa ca 1 timme.
Obs. Dethär är en deg som är mycket lösare än en vanlig deg. Det blir två stycken avlånga kakformar av denna sats. Bröden gräddas i 150 grader ca 2 timmar.

 

SIK A LA MANNERHEIM

• 4 pers.
• 4 st sik fileér
• 1 dl skorpmjöl
• 1 dl vetemjöl
• smör till stekning
• salt, peppar
• riven pepparrot

Blanda mjölsorterna och panera sedan filén.
Salta och peppra. Stek i rikligt med smör, tillsätt sist den rivna pepparroten.

 

SIK A LA MANNERHEIM

• 700-800 g filé av lake
• 2 tsk kapris
• 1 kruka färsk basilika
• 1 dl rågmjöl
• 1 st citron
• smör till stekning
• salt och peppar

Skär filén i fingertjocka strimlor och panera dem i rågmjölet som blandats med salt och peppar. Stek bitarna i en varm stekpanna i smör, några minuter. Tillsätt kapris, fin hackad basilika och citronsaften. Äts med potatismos med en klick smör i.