VINTIPS

SALICE SALENTINO NERO RISERVA
2005 / 005155
Apulien • Italien • 7,59 €

BARÒN DE LEY RESERVA
2004 / 007152
Rioja • Spanien • 14,99 €

Hargryta med svartvinbärssaft

Ingredienser
• 1  hare
• mjölk
• smör till stekning
• 1/2  gul lök, i klyftor
• 1/2  rödlök, i klyftor
• 2  morötter, i bitar
• 6 dl viltfond eller köttbuljong
• salt, svartpeppar
• 4  enbär
• 1 dl äpple chutney eller mangochutney
• 2 msk messmör (cirka mängd)
• 1/2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
• 3 dl grädde eller matlagningsgrädde (cirka mängd)
• mörk maizenaredning
• soja

Gör så här
1. Stycka upp haren. Dela upp den i bogar, lår, rygg och slaksidor. Ryggen kan med fördel delas i två delar – skär bakom filén. Lägg delarna i mjölk över natten. Häll av mjölken och torka bitarna väl.
2. Bryn bitarna väl i en stekgryta. Lägg bitarna på ett fat.
3. Ta en rejäl smörklick i stekgrytan. Lägg i lök och morötter, låt fräsa med en kort stund. Tillsätt hälften, cirka 3 dl viltfond eller köttbuljong.
4. Lägg tillbaka köttbitarna i stekgrytan tillsammans med grönsakerna och fonden. Krydda med salt, svartpeppar och fyra enbär. Tillsätt äppel- eller mangochutney. Låt puttra under lock i cirka 1-1,5 timme. Späd med cirka 3 dl fond under tiden.
5. Ta upp köttbitarna och skär ut köttet i grytbitsstorlek.
6. Sila fonden genom ett durkslag, i en såspanna. Värm upp fonden och tillsätt messmör, svartvinbärssaft och grädde eller matlagningsgrädde. Red med maizena och eventuellt en skvätt soja. Servera med kokt potatis.