Vintips

Fetzer Chardonnay
572357
USA (Kalifornien) • 9,99€

 

Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese
7922
Österrike (Burgenland)  • 16,49€

Ugnsstekt lax med vitvinssås,
stekt potatis med grönsaker

(8 pers.)
• 8 st portionsbitar lax
• salt och peppar
• 150 g smör
• 5 skivor ljust bröd
• örtkryddor
• 1  kg kokt skivad potatis
• 300 g strimlade morötter
(kan kokas i lätt saltat vatten 4-5 min)
• 200 g strimlad purjolök
• 1 burk sol torkade tomater

Blanda det ljusa vita brödet med det mjuka smöret och örterna. Bred sedan massan på fiskbitarna och ställ dem på en ungsform. Stek fisken i ugnen i ca 200 grader 15 – 20 min. Fräs grönsakerna i lite smör i en panna samt potatisen i en annan panna. Blanda sedan försiktigt ner båda just före
servering.

 

Vitvinssås

• 1 lök (hackad)
• 3 msk smör
• 3 msk vetemjöl
• 3 dl fiskbuljong
• 1 dl vitt vin
• 2 dl grädde

Fräs löken i smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör om. Späd sedan på med fiskbuljong och låt koka upp. Tillsätt grädden och låt småputtra 7-8 min och smaka av med salt och peppar. (En klick mjukt smör kan röras i just före servering men ej nödvändigt.)